Venom en Lucy

‘’Als ik op mezelf ga wonen wil ik een hond’’ dat riep ik altijd. Maar toen het moment daar was werd het lastiger. Mijn vriend en ik werken allebei veel en dan een puppy in huis nemen die vaak alleen is en waar je veel mee moet trainen werd hem niet. Zo realistisch waren we ook. Toen kwamen we online Venom en Lucy tegen, twee honden die altijd bij elkaar zijn geweest en een nieuwe eigenaar nodig hadden. Toen we ze zagen waren we meteen verliefd. Het zijn eigenlijk terrein honden, die vaak alleen waren maar wegens privé omstandigheden moesten ze bij hun vorige baasje weg.

Twee honden, die gewend zijn om alleen te zijn en buiten te leven. Dat kwam ons super goed uit! Aangezien wij werken. Als ik zelf een puppy op laat groeien dan ben ik geen voorstander van echte terrein honden, maar omdat ze dit gewend zijn en samen zijn kreeg ik ze niet meer uit me hoofd.

Contact opgenomen met hun vorige eigenaar en meteen ook een klik aan de telefoon met hun. We zijn langs gegaan waar ze gezeten hebben en het was liefde op het eerste gezicht! Heel eventjes gewacht ( maar die tijd duurde lang voor ons)  tot ze naar ons toe kwamen.

Nu wonen we samen met Venom 4 jaar, volledige Boerboel en Lucy 3 jaar, kruising met een Boerboel en Pitbull. Twee ontzettend leuke lieve honden. Ze hebben veel liefde en aandacht nodig maar kunnen ontzettend goed alleen zijn. Ik dacht dat we ze gingen houden als het ware ‘terreinhonden’ maar dat is al snel mislukt. Ze geven aan dat ze het ontzettend fijn vinden om binnen te zijn samen met ons en lekker veel te knuffelen. Ook kunnen ze gelukkig langere tijd alleen zijn.

Maar dan komt het: een terreinhond kan niet veel! Er was nooit veel mee getraind, wat voor mij natuurlijk een super leuke uitdaging is. In de komende blogs zal ik jullie op zijn tijd vertellen hoe het trainen gaat! Nu zal ik vertellen hoe we begonnen zijn:

Venom en Lucy hebben beide een spanningsboog van helemaal niks. Ze worden overal over enthousiast van en willen ontzettend graag iets doen voor mij. De eerste maand dat we ze hadden hebben we ze een beetje laten wennen aan hun nieuwe situatie. We hebben zeker vanaf dag één meteen grenzen aangegeven maar we hebben niet getraind met nieuwe prikkels.

Ik ben begonnen met de Impulse Control oefening. Hiermee pak je onder andere de spanningsboog aan en pak je ook een stukje verlatingsangst mee. Vaak zie je met honden die herplaatst worden dat ze sneller verlatingsangst creëren. Al snel merkte ik dat Lucy het ontzettend goed deed en heel trots was op haar zelf. Venom had er een beetje moeite mee, daarom vloog ik door de training met Lucy en duurde het met Venom wat langer. Dat is natuurlijk geen probleem, ik vind het leuk om te zien hoe ze er allebei verschillend op reageren. Wel merk ik dat ze dit te kort zijn gekomen in het verleden en dat ze het daarom zo graag voor me doen. Ondertussen ben ik de Impulse Control aan het uitbreiden, ik loop steeds verder weg en soms zien ze me niet meer of ik laat mijn vriend op het raam kloppen of gekke geluidjes maken. Met de Impulse control leer je ze ook gelijk aan dat ze op hun plaats blijven. Als ik ze vraag om te blijven zitten dan moeten ze dat ook doen. Focus hebben.

Ik ben nu ongeveer een maand aan het trainen met ze en ik zie ze vooruit springen! Het is ontzettend gaaf om te zien hoe goed ze het doen. Ook merk ik meteen een betere connectie tussen hun en mij. Ze beginnen mij heel erg te vertrouwen wat je natuurlijk moet hebben. De basis tussen je hond en jou moet goed zijn.

Ik ben van plan om veel met ze te gaan trainen zodat ze mij straks kunnen ondersteunen tijdens een traject met een andere hond, of zelfs een roedelwandeling.

Het trainen ga ik stapje bij stapje uitbreiden. Ook omdat ik merk dat ze heel snel overprikkeld zijn, daarom doen we het rustig aan voor hun.

Binnenkort komen mij nieuwe riemen binnen (YAY) dan ben ik van plan om buiten op ons terrein te oefenen met wandelen aan de riem, aangezien ze nog nooit aan de riem hebben gezeten word dit misschien wel een hele opgaven, of gaat het juist heel makkelijk! Dat laat ik jullie later weten!

Hopelijk vonden jullie het leuk om dit te lezen! Binnenkort krijgen jullie een update van ons hoe het met ze gaat!

Groetjes

Pleun van de Logt

Pootje van Venom en Lucy