Een puppy in huis is hartstikke leuk, maar ja ze plassen binnen, bijten je schoenen kapot en als je pech hebt dan hangen ze ook nog eens met de scherpen tandjes in jou vel. Super lekker is het niet maar hoort het er echt bij?
Vaak hoor ik ‘ik pak hem hard aan als hij dat doet’ ‘ik sleur hem aan zijn nek vel naar buiten toe, moet die maar luisteren’ ‘als ik boos ben dan zit ze de hele dag buiten, moet ze zich maar gedragen!’
Persoonlijk moet je dit niet tegen mij zeggen want mijn hart breekt dan! Zo corrigeer je een pup niet en daarbij, een pup laat dit gedrag om een reden zien! Plus wanneer je een puppy zo hard aanpakt heb je grotere kans op gedragsproblemen en je hond zal minder goed naar je luisteren omdat hij uit angst reageert.
Leren
Puppy’s leren doormiddel van bijten, dat begint al wanneer ze een puppy zijn en nog bij hun moeder nestje zitten. Ze bijten elkaar en wanneer dit te hard is zal er een reactie komen van de andere. Dan weten ze dat ze te hard hebben gebeten en dit niet oké is! Ook leren ze met hun tanden voorwerpen te verkennen. Wij mensen hebben daar onze handen voor, puppy’s hun tanden. Het is daarom ook belangrijk, wanneer een pup zijn nest verlaat dat hij hier goed verder in begeleid wordt. Hij moet grenzen leren kennen over hoe hard en wanneer hij bijten mag. Wanneer een pup zijn nestgenoot te hard zal bijten, zal zijn nestgenoot weglopen. Dit kun je ook meenemen wanneer je een hond probeert afteleren om te bijten. Je moet hem leren hoe hard hij mag bijten en wanneer het te pijnlijk wordt.
Bij de meeste puppy’s neemt het bijtgedrag af wanneer ze van gebit gaan wisselen, van melkgebit naar volwassengebit. Gemiddeld is dit gewisseld rond de 7 maanden maar natuurlijk is dit bij elke hond wel verschillend!
Corrigeren
Puppy’s worden vaak door hun moeder hond goed gesocialiseerd, ze leren hoe hard ze mogen bijten en wanneer het pijn doet. Bijvoorbeeld als ze melk aan het drinken zijn en de bijten te hard dan laat de moeder dit weten doormiddel van een grom. De grom betekend voor de hond dat hij te vergaat en houd hier mee op. Sommige eigenwijze honden gaan nog even door om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. De moeder hond zal in dit geval haar tanden laten zien en misschien nog harder gaan grommen. Echter blijft het altijd alleen bij lichaamstaal, het grommen en of een andere houding aannemen. De moeder hond zou haar puppy nooit opzettelijk pijn doen, dus ze zal hem niet bij het nekvel pakken en hem hard corrigeren. Echter pakken moeder honden hun puppy’s alleen bij hun nekvel om hun te verplaatsen,( vooral in het vroege stadium als de puppy zelf nog niet kan lopen.)
Wanneer de pup het nestje mag verlaten moeten wij mensen de moedertaak van de moederhond overnemen. Dat betekend dus leren hoe hard ze kunnen bijten, zorgen voor eten en drinken, liefde geven maar ook corrigeren wanneer het nodig is. Een puppy zit nog in een leerfase, zijn moeder leert hem de basis dingetjes en wij gaan hier mee verder.
Maar hoe leer je nu hoe hard je hond mag bijten? Tijdens het spel! Je moet vooral heel consequent zijn. Wanneer je merkt dat je hond te hard bijt, roep je ‘AU’ stop je het spel en loop je weg. Als je dit blijft herhalen dan zal je puppy leren dat het niet oké is om met deze kracht te bijten en zal dit dus ook niet meer doen.
Zorg ook altijd dat je een speeltje in de buurt hebt liggen, wanneer hij dus veel wilt bijten, kan je het speeltje aan hem geven. Hier mag hij in bijten en dat moet hij ook leren.
Maar waarom is het zo belangrijk om dit te leren? Een hond kan zichzelf alleen verdedigen met zijn bek of met zijn poten. Wanneer je hem dus elke keer straft wanneer dat hij bijt en dus niet leert hoe hard dat hij mag bijten, weet hij ook niet hoe hij zichzelf kan verdedigen wanneer het nodig is. Stel hij komt in een situatie waarin hij zichzelf moet verdedigen, door een schrik reactie of omdat hij zichzelf in het nauw gedreven voelt. Kan hij of heel hard bijten omdat het hem niet is geleerd, hij laat helemaal niet los of hij weet niet hoe hij zichzelf moet verdedigen.
Maar oh jeetje hij bijt mijn tafel kapot! Een puppy gaat met zijn tanden op onderzoek uit en zodra er een hele mooie schoen ligt en hij wilt even kijken wat dat doet, gaat hij erop kauwen. Maar hoe reageer je hierop? Om te beginnen, straffen heeft geen zin! Je puppy kan er niks aan doen dat hij nieuwsgierig is en wilt kijken wat het doet, ook kan je puppy er niks aan doen dat jij je voorwerpen laat slingeren, precies voor zijn neus 😛 ! Zorg daarom vooraf al dat je zelf je spullen opruimt zodat je pup minder verleiding heeft om dit te doen. Zorg er ook altijd voor dat je overal speeltjes hebt liggen voor je hond, een kauw bot, een trektouw of een balletje. Leer dat hij daarin mag bijten en daarmee mag spelen. Eet je hond toch wel jouw schoen op? Zorg dat je hem eerst afleidt! Klap in je handen, roep zijn naam of tik zachtjes op de grond, zodra hij aandacht voor je heeft, dan geef je hem een speeltje van zichzelf, ga een balletje gooien of met een touw spelen. Leid je hem af met zijn eigen speeltje? Dan leert hij eigenlijk wanneer hij op jouw spullen bijt dat jij daarna met hem gaat spelen. Timing is daarom ontzettend belangrijk en let hier dus ook echt goed op!
Herstellen
Wat je in de natuur ziet is dat wanneer er iets gebeurd waardoor de puppy gecorrigeerd moet worden door de moeder dat ze het bijna meteen weer goed maken met elkaar. Je hebt twee mogelijkheden: of de puppy zoekt bijna meteen de moeder op en gaat haar likken in haar bek, kwispelen en ze zal een lage houding aannemen ‘sorry’. Of wat gebeurd is dat de pup er zo hard van geschrokken is dat hij in een hoekje gaat zitten. De moeder hond gaat dan zelf naar haar puppy toe en zoekt contact, ook in deze situatie is het weer snel opgelost.
Echter zit dat bij ons mensen wel iets anders, wij blijven langer boos. Wat voor een hond echt onbegrijpelijk is. Omdat de puppy onze net nieuwe schoenen heeft gepersonaliseerd balen wij erg hard. Voor ‘straf’ moet hij perse naar buiten en of sommige hem dan vergeten weet ik niet, maar ik hoor wel eens dat hij dan minimaal een uur buiten is. Wat niet oké is als je het mij vraagt! Een hond weet na 10 minuten niet meer waarom hij buiten is gezet, waardoor hij zichzelf achter gelaten voelt. Op deze manier ga je snel gedragsproblemen veroorzaken en pak je de kern van het ‘probleem’ niet aan, want je hond zal weer het zelfde gaan doen, hij zou wanneer hij de kans heeft weer je schoenen gaan personaliseren omdat hij niet correct gecorrigeerd is.
Timing
Wanneer je met een puppy of hond te werk gaat is timing ontzettend belangrijk. Wanneer je geen goede timing hebt kan het zijn dat je je hond verkeerd straft of per ongelijk verkeerd gedrag beloont. Een voorbeeld is, wanneer je hond binnen heeft geplast, echter kom jij 30 minuten later binnen en je ziet dat er een plasje ligt en je wordt boos. De puppy krijgt straf maar weet niet meer waarom hij zojuist straf heeft gekregen want hij was toch rustig aan het slapen? Je hond weet in dit geval niet wat hij verkeerd heeft gedaan en kan denken dat je boos bent omdat hij slaapt. Wanneer je een hond wilt corrigeren omdat hij binnen plast moet dit op ‘heterdaad’ zo noem ik het altijd. Wanneer je daadwerkelijk ziet dat hij binnen aan het plassen is moet je hem meteen oppakken en buiten neer zetten. Niet 10 minuten daarna pas.
Dus wanneer je ziet dat je hond de intentie heeft om iets te gaan doen wat niet mag, binnen plassen, schoenen kapot bijten of net wat, dan moet je op dat moment inspringen en vertellen ‘nee dat gaan we niet doen’!
Later
Hopelijk heb je iets aan de tips die ik zojuist gegeven hebt, deze zijn namelijk ook van belang voor later als je hond groter word en lekker gaat puberen! Het is belangrijk dat ze in het nestje goed gesocialiseerd worden en de moeder hond hun goede dingen aanleert. Daarnaast is het van belang dat wij deze rol van de moederhond gaan overnemen. Dus echt gaan leren, wat mag wel, wat mag niet, hoe hard kan je bijten, wanneer doet dit pijn, wanneer mag je niet bijten en wanneer moet je jezelf beschermen.
Wat altijd belangrijk is wanneer je een puppy in huis hebt:
- Neem de tijd om hem om de 2 uur naar buiten te doen zodat hij lekker kan plassen, zo verklein je de kans dat hij binnen gaat plassen.
- Zorg dat je genoeg speeltjes hebt en een bodje, iets waar hij lekker op kan kauwen, puppy tandjes doen pijn voor ons, maar als hun de tandjes gaan wisselen is dit ook pijnlijk!
- Neem de tijd en blijf rustig, een puppy kan niet alles in een dag!
- Blijf niet boos! Belangrijkste is, wanneer een puppy iets doet, corrigeer hem, laat weten dat het niet kan maar blijf niet de hele dag boos. ( ik bedoel, kijk dat snoetje kan je toch niet boos op blijven 😛 )