Loopse Lucy

Iets wat ontzettend normaal is bij een teefje maar iets waar ik zelf weinig van wist. Bij mijn ouders hebben wij altijd reutjes gehad, nooit een teef. Toen Lucy voor het eerst loops was heb ik een vriendin plat gebeld omdat ik niet wist wat ik er mee aan moest! Daarom is het eigenlijk belangrijk om te weten wat het nou precies is, wat het inhoud en wat er je hond ( en jou) te wachten staat!

Lucy was erg onrustig, veel likken aan haarzelf, niet in haar doen en soms lekker humeurig tegen Venom. Met ons wou ze soms alleen maar knuffelen en soms helemaal niet. In een keer een aanvaring met Venom en daarna ging ze weer heel fijn met hem knuffelen. Venom die er niks van snapte, een periode lang alleen maar wou rijden, tot ergernis toe! Want 75 kilo van hem op de 40 kilo van Lucy, ja ik zag al haar banden al scheuren! En daarbij is hij ontzettend dominant dus kort om super zielig voor Lucy. Al snapte ik niet precies hoe het zat, wanneer was het voorbij? Waarom wou ze soms wel gedekt worden en soms niet? Waarom was ze zo humeurig en eigenwijs. Ik wist er best weinig van maar ondertussen kan je me er alles over vragen! In dit blog leg ik jullie alles uit over de loopsheid van je teefje. En wees in deze periode iets liever voor haar want ze kan niks aan haar hormonen doen!

Een teefje word ongeveer twéé keer per jaar loops, deze periode duurt ongeveer 3 weken. De eerste loopsheid zal beginnen wanneer ze tussen de 6 en 18e maand is. Tijdens de loopsheid is de teef 2 a 3 dagen vruchtbaar. Ze heeft een gezwollen vulva en bloederige afscheiding. Ze zal ook veel belangstelling hebben voor de reutjes en bij je weg willen lopen, de reu heeft ook veel belangstelling in haar!

Maar hoe herken je nu of je teef loops is of wordt?

Je kunt gaan letten op haar uiterlijk en haar gedrag. De vulva en de tepels kunnen opzwellen. Ook kan je kijken naar haar ontlasting, omdat haar vulva opzet is haar ontlasting vaak ook dunner.

Vaak komt er ook bloederige afscheiding bij kijken, het kan zijn dat je dat niet ziet omdat ze zichzelf schoon probeert te likken. Sommige doen dat wel en sommige doen dat niet. Wat mij erg opviel is dat er vaak natte plekken op het kussen zaten, omdat ze zichzelf zo dusdanig aan het schoonlikken was, was heel het matras ook ‘schoon.’

Vaak kan je ook aan haar gedrag veel merken, afgeleid, onrustig, humeurig of eigenwijs!

En daarbij is ze ook nog een super aantrekkelijk voor andere honden. Merk je dat je met het wandelen veel reutjes aantrekt of dat ze allemaal op haar afkomen? Dan kan het ook zijn dat ze in haar loopse fase zit.

Doordat ze zo onrustig en afgeleid is en haar hormonen overal heen kunnen vliegen is het belangrijk dat je niet te veel hoge verwachtingen en eisen voor haar hebt. ( Vinden wij vrouwen persoonlijk ook niet prettig als ze dat van ons verwachten 😛 )

Ook is het niet verstandig om haar los te laten lopen in deze periode, dit omdat ze opzoek kan gaan naar een reutje of een reutje onverwachts naar haar opzoek is! Ook is het zo omdat ze zo lekker eigenwijs kan zijn in deze periode dat ze niet goed luistert en niet snel terug kan komen.  

De cyclus van een teefje bestaat uit 4 fasen, net als bij ons verschild dit per hond hoelang het duurt!

  • Pro-oestrus

De pro-oestrus begint vóór haar loopsheid, het is een voorbereiding van haar lichaam op een vruchtbare periode, dit kan een paar dagen tot twee weken duren. De vulva zal beginnen met zwellen en het kan zijn dat ze een bloederige afscheiding krijgt. Vaak merk je ook aan haar gedrag dat ze onrustig word en dat reutjes haar aantrekkelijker vinden.

  • Oestrus

De loopsheid, dit kan 4 tot 15 dagen duren. De eisprong zal plaats vinden en ze is dus vruchtbaar. Ze zal nu zelf ook bereid zijn om te paren, dit laat ze merken door haar staart opzij te leggen.

  • Metoestrus/post-oestrus

Na ongeveer 9 dagen neemt de zwelling en het bloedverlies af en verspreidt de teef een aantrekkelijke geur. Vooral voor reutjes. De reutjes worden hier helemaal wild van en het lichaam van de teefjes gaat tekeer van de hormonen. Het hormoon progesteron zorgt voor de innesteling van de embryo’s. Dit hormoon verdwijnt pas na een week of 9.

  • Anoestrus

De laatste periode! De periode van rust. De hormonen gaan weer naar normale toestand. Deze fase duurt tot haar volgende loopse fase.  

Sterilisatie

Als je niet wilt fokken met je teefje is sterilisatie zeer aan te raden. Wat ik bij een reutje niet snel zou zeggen over castratie zou ik wel voor een teefje zeggen! Je hebt er veel voordeel zelf mee en je hond ook. Zo word ze niet meer loops (heerlijk voor beiden) en word ze ook niet meer schijnzwanger. Maar zo heb je ook minder tot geen kans op melkkliertumoren, baarmoederontstekingen of baarmoederkanker. Het schijnt zo te zijn, hoe groter je hond is en ze is niet gesteriliseerd, hoe groter de kans is op een ziekte! Natuurlijk zitten er ook nadelen aan en kunnen er uiteraard risico’s bij komen kijken zoals, overgewicht, kans op urine-incontinentie of de vacht kan veranderen.