Hondengedragstherapie

Vertrouwen in elkaar! Dat is wat je wilt bereiken tussen mens en hond.

Het aller leukste aan een hond is de band die je samen hebt. Het is belangrijk dat je samen op elkaar kunt vertrouwen en dat je samen leuke dingen kunt gaan doen.

Echter is dit soms niet het geval. Het kan namelijk zijn dat er een dis-balans zit tussen jullie. Je vertrouwd je hond bijvoorbeeld niet met het wandelen want je bent bang dat hij uitvalt naar andere mensen of honden. Misschien durf je hem niet alleen thuis te laten omdat hij alles sloopt. Of komt het bezoek juist niet meer naar binnen omdat je hond je bezoek omver springt.

Gelukkig kan ik als honden gedragsdeskundige jullie hiermee helpen, we kunnen er samen voor zorgen dat de band tussen jou en je hond beter word en dat jullie op elkaar kunnen gaan vertrouwen! Vertrouwen is de basis van je relatie met je hond!

Het belangrijkste is dat we gaan kijken waar het gedrag van je hond vandaan komt, we gaan dus verder kijken dan alleen naar zijn gedrag. Zodra we weten wat het probleem precies is kunnen we hieraan gaan werken. Door het probleem aan te pakken zal zijn probleem gedrag vanzelf mee veranderen.

Door de kern van het probleem aan te pakken zal het gedrag veranderen.

 

Hoe ik te werk ga:

Laten we beginnen met kennis maken! Voor mij is het ontzettend belangrijk dat ik zie hoe de situatie in elkaar zit, dit doe ik doormiddel van een intake. Bij de intake kom ik bij jullie langs en gaan we kijken wat het probleem is en waar jullie tegenaan lopen. Ik zal een hoop vragen stellen aan jullie en ik bekijk de situatie. Meestal duurt de intake één uur, hierna heb ik voldoende gezien om een traject samen te stellen. Een traject is altijd op maat gemaakt en voor iedere eigenaar en hond weer verschillend. Het traject is daarom ook altijd 1 op 1 en je hoeft geen rekening te houden met andere mensen of honden. Het traject voorstel zal ik vrij snel nadat ik bij jullie ben geweest opsturen. Dan kunnen jullie zelf nog beslissen of jullie het willen doen of dat het misschien toch  niks voor jullie is! Je zit nog nergens aan vast.

Mocht je door willen gaan met het traject voorstel om het gedrag van je hond aan te pakken en te zorgen dat jullie weer volledig op elkaar kunnen vertrouwen! Super leuk natuurlijk en stoer dat je die stap durft te nemen. We gaan samen trainen. Het is afhankelijk van het traject wat we precies gaan doen, altijd verschillend dus! In de tussentijd dat ik niet bij jullie ben geef ik jullie wel huiswerk mee. Hiermee kunnen jullie thuis oefenen tot de volgende keer dat ik kom! Op deze manier gaan we te werk tot dat het probleem is opgelost.

De manier
Ten eerste vind ik het belangrijk dat er ten alle tijden gewerkt word van uit de rust van de hond maar ook vanuit rust bij jou. Met rust bereik je het meest. Voor de rest werken wij met drie punten: belonen van goed gedrag, negeren van negatief gedrag en eventueel corrigeren als het negeren niet werkt.

1: Het belonen van goed gedrag
Dit lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Wanneer je het goede gedrag  belonen niet correct uitvoert dan stimuleer je juist het probleemgedrag. Ik help jou erbij om op het juiste moment uw hond te belonen en te stimuleren om positief gedrag te vertonen.

2: het negeren van negatief gedrag
In het begin is het negeren van negatief gedrag erg lastig, dit omdat je hond alles uit de kist gaat halen om toch de aandacht te krijgen, want negatieve aandacht is ook aandacht. Wij merken dat als je dit volhoudt, dat je hond uiteindelijk toegeeft en het negatieve gedrag minder wordt. Wanneer je hond het juiste gedrag vertoond, belonen wij hem hiervoor op de juiste manier!

3: corrigeren als negeren niet werkt
Het is heel belangrijk dat je weet dat wij bij het corrigeren de hond nooit pijn zullen doen, met corrigeren bedoelen wij het bijsturen van het gedrag van de hond.

Soms is het eenmaal nodig dat we de hond moeten corrigeren, denk bijvoorbeeld aan: als hij uitvalt aan de riem naar een andere hond, of wanneer hij blijft opspringen tegen uw visite.

Bij een correctie moet je denken aan je stem, lichaamshouding of het kort bijsturen van de riem. Je mag nooit denken dat je met pijn of frustratie je hond mag corrigeren, dit werkt overigens ook alleen maar averechts.

Ik ben er van overtuigd, dat wanneer je goed naar je hond kijkt en de behoeftes die hij nodig heeft, jullie samen één team kunnen zijn. Ik als hondengedragsdeskundige, kijk naar wat de hond nodig heeft en waar het mis gaat tussen jullie. Via deze manier van aanpak kunnen we het probleem gedrag eruit trainen en blijft het weg, in plaats van dat het maar een tijdelijke oplossing zou zijn.

Het doel
Een hond is een vriend voor het leven. Er is niks leukers dan samen op pad gaan, lekker wandelen en nieuwe plekken te ontdekken. Helaas als je hond gedragsproblemen gaat vertonen, word het steeds lastiger om samen met je hond ergens naar toe te gaan. Vaak merk de dat de angst van ons de overhand neemt. Door onze angst gaat je hond ook echt niet meer luisteren. Het doel is dan ook dat je hond goed gaat luisteren, het probleem gedrag weggaat maar dat je zelf ook zelfverzekerd langs de lijn loopt, dat je weet dat het jullie samen gaat lukken.

Komen jij en je hond er samen niet uit? Neem vrijblijvend contact met mij op. Samen gaan we kijken wat jij en je hond nodig hebben, welke trainingen hierbij komen kijken en hoe we het probleem gedrag kunnen oplossen.