Gedragsproblemen

Voerbaknijd

Voerbaknijd is een gedragsprobleem wat zich vaak al ontwikkeld als puppy. Het kan zijn dat een moederhond teveel puppy’s heeft gekregen waardoor ze niet genoeg voeding kan geven aan haar pups. 

Als fokker moet je hier goed op letten en anders eventueel bijvoeren. Helaas hebben we tegenwoordig heel veel broodfokkers, die net niet goed weten hoe je hiermee om moet gaan. Of die geven de puppy’s allemaal tegelijk eten op de grond. De puppy’s gaan dan vechten om hun eten, zo ontstaat voerbaknijd.

Als je hier niks aan doet dan kan het een heel groot probleem worden als de honden groter worden. Het kan zijn dat ze zelfs heel agressief gaan worden als je al in de buurt komt van hun voerbak. Dit gedrag willen we zeker niet stimuleren. Daarom raad ik het ook echt aan om er gelijk mee aan de slag te gaan, en als het al te lang door gaat om professionele hulp in te schakelen.

Je kunt zelf aan de gang gaan met je hond op vaste tijden voeding te geven, denk hier bij bijvoorbeeld aan 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds, of eventueel in de middag nog een keer als ze dit nog nodig hebben.

Zorg er ook altijd voor dat een hond niet de hele dag kan eten. Laat de bak ongeveer 15 minuten staan, als ze de bak niet op hebben, dan haal je het weg en probeer je het op het volgende moment nog een keer.

Ten eerste zorg je er altijd voor, dat wanneer je de voeding geeft. De hond netjes wacht tot jou teken. Hij mag pas eten als hij rustig is. Want we werken vanuit rust, dat gedrag word beloond.

Wat je ook kunt doen, is telkens een beetje voeding toe te voegen. Zo leert je hond dat het goed is als je bij de bak mag komen, en ze er zelfs voor beloond worden. Geef hem eerst een deel van zijn brokken en blijft dit toevoegen.

Voerbaknijd is een ernstig probleem, wat helaas vaak voor komt. Schakel hulp voor het te laat is.

Heb je vragen? Stel ze via Whatsapp

Persoonlijk advies nodig?

Wil je persoonlijk advies over het gedrag van jouw hond? Als toegewijde expert sta ik klaar om je te helpen. Ontdek hoe we samen de beste benadering kunnen vinden om het gedrag van je harige vriend te begrijpen en te verbeteren.

×