Gedragsproblemen

Verlatingsangst

Kan jouw hond ook niet alleen thuis zijn? Begint hij te piepen zodra hij maar denkt dat jullie weg gaan, of kom je thuis en is heel je huis overhoop gehaald omdat je hond alles kapot heeft gemaakt?

Zoek eerst goed uit of uw hond wel echt verlatingsangst heeft, het kan bijvoorbeeld ook zijn dat wanneer hij alles sloopt dat hij teveel energie heeft of zichzelf verveeld. Dit heeft niks met verlatingsangst te maken.

Heeft u hond echt last van verlatingsangst? Dit kunnen volgende oorzaken zijn:

Ouderdom

Sommige oudere honden hebben last van dementie of verlies van hun zicht. Dit kan zorgen voor verlatingsangst.

Traumatische ervaring

Een trauma kan een hond angstig maken. Zijn jullie wel eens wezen wandelen en gooide iemand vuurwerk in jullie richting, daar kan je hond van geschrokken zijn. Of misschien is hij bang van onweer. Dit speelt mee met verlatingsangst.

Niet aangeleerd

Vaak is een hond het niet gewend om alleen te zijn. Als hij eerst heel veel aandacht krijgt en vervolgens alleen moet zijn, dan kan dit wel angst opwekken.

Geen vertrouwen

Vertrouwen is nummer één in de band met je hond. Als dit ontbreekt kan je hond angstig worden. Je zult merken dat als vertrouwen ontbreekt, dat de hond ook minder zeker is van zichtzelf. Dit wekt angst op, je kunt begrijpen als hij dan alleen is dat hij last heeft van die angst.

Hond voelt zich niet thuis

Het kan voorkomen dat je hond helemaal niet op zijn plek is bij jullie, misschien is hij net nieuw en moet hij nog wennen. Maar anders moet je denken aan verhuizing of herplaatsing.

Vaak begint verlatingsangst ook bij onszelf. Stel je zelf voor, je gaat naar het toilet en je hond loopt je achterna. Vervolgens staat hij bij de deur of het liefst nog langs je op het toilet te wachten tot je klaar bent. Natuurlijk vinden wij dit mega schattig want hij wilt bij ons zijn. Maar eigenlijk ben je zelf verlatingsangst aan het creëren. Je leert dat je hond overal achter je aan kan en mag lopen en hoeft dus nooit alleen te zijn. Zodra hij begint met het volgen van jou, overal waar je gaat. Stuur hem dan naar zijn plek.

Ook belangrijk is dat je vanuit rust werkt. Vanuit de rust kan je alles bereiken bij je hond.

Vaak is verlatingsangst niet makkelijk op te lossen zelf, schakel hiervoor professionele hulp in als het echt niet meer gaat.

Heb je vragen? Stel ze via Whatsapp

Persoonlijk advies nodig?

Wil je persoonlijk advies over het gedrag van jouw hond? Als toegewijde expert sta ik klaar om je te helpen. Ontdek hoe we samen de beste benadering kunnen vinden om het gedrag van je harige vriend te begrijpen en te verbeteren.

×