Gedragsproblemen

Uitvallen aan de lijn

Een hond kan verschillende redenen hebben om uit te vallen aan de lijn. Vaak komt het door niet goed opgevoed gedrag  maar het kan ook zijn dat het zelf aangeleerd gedrag is.

De basis

Het kan zijn dat de basis van de hond niet goed is, bijvoorbeeld dat hij te enthousiast de riem om krijgt en de deur uitspringt. Zijn opwinding is dan al hoog en zodra hij een andere hond tegen komt, wordt de opwinding alleen nog maar hoger, waardoor hij dus gaat uitvallen naar een andere hond. Het is daarom belangrijk dat de basis van uw hond stabiel is.

Aangeleerd gedrag

Het kan in sommige gevallen zijn dat je dit je eigen hond onbewust hebt aangeleerd. Stel, je loopt met je hond en hij valt uit naar een andere hond, jullie lopen verder en die hond ook. Je hond denkt dan dat hij jou beschermd heeft en dat hij de andere hond heeft weggejaagd, dit gedrag noemen we zelf belonend gedrag. De volgende keer zal je hond je weer beschermen en hem wegjagen. En eigenlijk is dit een neerwaartse spiraal. Jij hebt steeds minder zin om je hond uit te laten, zodra je wandelt met hem en je komt een hond tegen, word jij gespannen en je hond wilt je daarom beschermen en valt weer uit. Dit blijft zichzelf herhalen.

Trainen

Het belangrijkste bij het trainen is dat de basis van je hond goed is. Als de basis goed is, dan heb je vaak al een hoop problemen aangepakt. Als je hond nog steeds probleemgedrag veroorzaakt, dan kunnen we dat vanuit de basis aanpakken.


Tijdens het trainen is het handig dat je dit eerst doet op een plek met weinig andere honden. Wanneer je een hond tegen komt, zorg dan dat je de aandacht van je eigen hond krijgt. Door bijvoorbeeld koekjes te geven of een andere kant op te lopen. Zorg er ook altijd voor dat er voldoende ruimte is tussen jullie en de andere hond. Om dit gedrag af te leren heb je vaak professionele hulp nodig, omdat het echt niet makkelijk is om dit gedrag afteleren.

Heb je vragen? Stel ze via Whatsapp

Persoonlijk advies nodig?

Wil je persoonlijk advies over het gedrag van jouw hond? Als toegewijde expert sta ik klaar om je te helpen. Ontdek hoe we samen de beste benadering kunnen vinden om het gedrag van je harige vriend te begrijpen en te verbeteren.

×