Gedragsproblemen
Getraumatiseerde hond
Het woord trauma klinkt zo heftig, maar wanneer is een hond getraumatiseerd? Dat is per hond verschillend, de ene hond krijgt al een trauma van een harde knal en de andere hond loopt een trauma op bij zijn vorige eigenaar, die hem sloeg met een vliegenmepper of iets dergelijks.

Welke ervaring precies als traumatisch word ervaren is per hond verschillend. Je moet kijken naar het verleden van de hond en ook is de emotionele balans en de socialisatie is erg belangrijk. Een trauma is een intense, schokkende en ingrijpende gebeurtenis die bij mensen en dieren voorkomt. Een trauma kan kleine gevolgen hebben maar ook hele heftige angst kan voorkomen bij een trauma, dit kan in sommige gevallen zelf agressief gedrag vertonen. Erg belangrijk dat je er dus goed mee omgaat.
Hoe ga je ermee om?
Bij een trauma is het erg belangrijk dat je professionele hulp inschakelt voor je hond.
Samen moet je kijken naar de emotionele pijn van je hond, dit word vaak helaas vergeten. Omdat een getraumatiseerde hond sneller hinderlijk gedrag vertoond.
Zorg dat je hulp inschakelt die emotionele pijn aanpakt en je hond weet te steunen.
Leefomgeving
Als mens kunnen we vaak nare situaties voor je hond voorkomen. Denk er bijvoorbeeld aan dat veel honden bang zijn voor een stofzuiger. Zorg er daarom voor dat zodra je gaat stofzuigen, je hond buiten is of uitgelaten word. Dat hij deze ervaring al niet mee hoeft te maken.
Drempel
Het is belangrijk dat je weet dat je hond niet de angst hoeft te ervaren om een trauma te verwerken. Het belangrijkste is dat ze ervaren dat hun trauma (in afgezwakte sterkte) helemaal niet zo eng is. Het is niet de bedoeling om eerst de hond angstig te maken en daarna te ontspannen, dit helpt helemaal niet.
Herplaatser
Vooral een herplaatste hond is vaak (niet altijd) getraumatiseerd. We weten vaak niet wat er gebeurd is bij hun vorige eigenaar en wat een hond heeft meegemaakt. Daarom is alle tijd en rust nemen voor zo een hond heel belangrijk. Bij een herplaatser is het erg belangrijk om te kijken waar ze angst voor hebben en eventueel meteen professionele hulp in te schakelen om het probleem gedrag gelijk aan te pakken.
Liever voorkomen dan genezen
Het oplossen van een trauma is niet gemakkelijk, een trauma gaat niet snel voorbij en al helemaal niet vanzelf. Het is daarom handig om ervoor te zorgen dat je hond weinig kans maakt op een trauma, dit doe je door de emoties van je hond in de gaten te houden.
Heb je vragen? Stel ze via Whatsapp
- 2 jaar ervaring
- Passie voor honden
- Persoonlijk advies en aanpak
Persoonlijk advies nodig?
Wil je persoonlijk advies over het gedrag van jouw hond? Als toegewijde expert sta ik klaar om je te helpen. Ontdek hoe we samen de beste benadering kunnen vinden om het gedrag van je harige vriend te begrijpen en te verbeteren.