Gedragsproblemen

Drukke hond

Ontdek de diverse redenen achter het energieke gedrag van jouw hond. Factoren zoals genetica, fysieke en mentale uitdagingen, aandachtstiming en stress kunnen hierbij een rol spelen. Het is cruciaal om goed te begrijpen waarom jouw hond zo levendig is.

Een drukke hond, kan heel leuk zijn maar soms ook echt vervelend. Waarom je hond druk is kan door verschillende factoren komen:

  • Genetisch bepaald
  • Te weinig fysieke uitdaging
  • Te weinig lichamelijke uitdaging
  • Aandacht geven op het verkeerde moment
  • Stress
 

Het is nogal logisch dat een Border Collie heel veel energie heeft en dat ze daarom ‘druk’ zijn. In tegendeel tot een Boerbull, deze hondenrassen hebben niet zo veel beweging nodig.

Het is belangrijk dat je goed kijkt, waarom je hond zo ‘druk’ is. Maar nog mooier gezegd, waarom hij zo hyper is, altijd alert  is en vol energie zit.

Het kan aan zoveel redenen liggen. Kijk naar hoeveel beweging jou hondenras nodig heeft op een dag en hoeveel mentale uitdaging ze nodig hebben. vaak moeten we verdeeld over de dag minimaal 1,5 uur wandelen met onze hond en hebben ze 20 minuten mentale uitdaging nodig. Als deze balans niet goed is, gaat je hond zichzelf vervelen. Dit uit zich in te veel energie, wat voor ons soms vervelend gedrag kan zijn.

Het kan ook te maken hebben met stress, vanaf je hond maar ook vanaf jou. Jou hond reageert op jou, dit vind ik zelf altijd heel leuk om te zien. Zodra ik gestrest ben, merk ik dit meteen terug aan mijn hond, hij is dan zelf ook rusteloos. Als je hond constant in een omgeving is met heel veel stress en onrust, is je hond ook onrustig, dit zien veel mensen ook als ‘druk’ gedrag. Zorg er dan voor dat je je hond genoeg naar zijn plek stuurt, geef hem die rust en anders laat je hem die rust nemen.

Het komt ook vaak voor dat een hond bepaald wanneer hij aandacht krijgt. Dit is bij voorbaat al niet de bedoeling. Zodra een hond doorheeft dat het hem lukt, blijft hij dit doen. Op het moment dat je er eigenlijk geen zin in hebt en hem wegstuurt, blijft je hond het proberen om de aandacht te krijgen. Vaak trekt hij dan alles uit de kast om toch de aandacht te krijgen. Vaak ervaren wij dit als vervelend gedrag, je hond kan dan erg druk en opdringerig worden.

Om dit gedrag af te leren, is soms veel tijd en veel trainingen voor nodig maar soms moet je gewoon kijken naar de behoeftes die je hond heeft. Vaak merk je dat als je je hond iets te doen geeft, zorgt dat hij voldoende word uitgedaagd dat dit gedrag al een heel stuk minder is.

Vaak is het van belang om een deskundige in te schakelen. Ik als deskundige ga kijken naar hoe de balans in jullie huis is, tussen jullie en de uitdagingen die je hond krijgt. Op deze manier krijg ik een beeld waar het vandaan komt dat je hond zo druk is. Soms is het voor de hand liggend en soms moeten we verder zoeken. Het allerbelangrijkste is dat het probleem aangepakt wordt. Zodat de rust weer terug in huis komt.

Heb je vragen? Stel ze via Whatsapp

Persoonlijk advies nodig?

Wil je persoonlijk advies over het gedrag van jouw hond? Als toegewijde expert sta ik klaar om je te helpen. Ontdek hoe we samen de beste benadering kunnen vinden om het gedrag van je harige vriend te begrijpen en te verbeteren.

×